Voorbije Activiteiten 2014

Kunstfietsdagen Pinksteren 8 en 9 juni 2014

Fotokijkdagen 2014 maart

Fotokijkdagen 2014 februari

Emigratie naar Amerika jan 31 2014


Op de koffie komen en fotokijkdagen
16 februari 2014

 


Op de zondag 26 februari van 14 u tot 17 uur waren een dertigtal leden en ook niet-leden van onze Kring samengekomen voor een gezellige namiddag in ons heem.

In de voormalige goei kamer van het Brugwachtershuisje was er een projectie van een aflevering van de oude televisieserie Te Voet door Vlaanderen, die handelde over de Vierveldhoeve.

Tevens kon je oude schoolplaten bekijken.

In de vergaderruimte kon je foto's inkijken en ontbrekende namen bij de vele foto's invullen. Dit leidde tot interessante discussies en mooie verhalen uit de Tijd van Toen.

tijdens de projectie tijdens de projectie

 


Terug naar voorbije activiteiten 2014


Op de koffie komen en fotokijkdagen
16 maart 2014


Op zondag 16 maart werd er in het brugwachtershuisje weer druk gepraat over het Lanklaar van vroeger.

Het was weer een drukte van belang in de verschillende kamers waar foto's konden ingekeken worden of bewonerslijsten van de blok te bekijken waren.

maart 14maart 14

maart 14maart 14

Terug naar voorbije activiteiten 2014


Emigratie naar Amerika
voordracht op 31 januari 2014

Waarom emigreerden gegoede families uit Lanklaar naar de Verenigde Staten?

Op vrijdag 31 januari 2014 organiseerde GHK De Vreedsel  van Lanklaar een voordracht over de emigratie van Lanklaarse inwoners.  Een dertigtal belangstellenden woonden deze vergadering bij.
In de periode 1850 tot 1930 zijn vanuit België zo’n 150.000 landgenoten naar de Verenigde Staten geëmigreerd. De reden van deze emigratie is moeilijk te achterhalen. De meeste Vlamingen vertrokken omwille van de uitzichtloosheid van het bestaan hier. De tegenvallende oogsten en de stijgende bevolkingsdruk zorgden voor armoede en hongersnood.

In de Verenigde Staten zat men daarentegen om arbeidskrachten verlegen en kreeg men gratis grond aangeboden.
De Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was afgelopen en de Amerikaanse regering had in 1862 de zogenaamde ‘Homestead Act’ goedgekeurd.
Door deze ‘Homestead Act’ kon elke burger gratis een stuk land van ongeveer 64 ha verwerven op voorwaarde dat men dat land gedurende 5 jaar zou bewonen en bewerken.

Armoede was echter niet altijd de reden  om te verhuizen Zo waren de leden van Lanklaarse familie Haumont en de hieraan verwante familie Severijns niet onbemiddeld. Het aanbod van gratis grond moet zeer aanlokkelijk zijn overgekomen.

Peter Van Brabant dook in de geschiedenis van de Haumonts en de Severijnsen en kreeg hierbij ook een beter beeld van de in Lanklaar levende families Croonenberghs en Lodewick.

Tijdens een boeiend relaas overliep hij de geschiedenis van de verschillende families en hun onderlinge verwantschap. Opzoekingwerk hier te lande en in de VS leverde veel interessante informatie en fotomateriaal op.

Zo bouwden deze koene pioniers een huis in graszoden, het eerste huis met dit materiaal twee verdiepingen hoog.

graszodenhuis Marc en Peter
Verre nazaten toehoorders
toehoorders toehoorders
Peter legt uit Peter beschrijft het graszodenhuis


Terug naar voorbije activiteiten 2014

KUNSTFIETSDAGEN 8 - 9 juni 2014

Op zaterdag 7 juni waren ruim veertig genodigden aanwezig bij de opening van onze Pinkstertentoonstelling.

Kringvoorzitter Marc Stevens heette iedereen welkom. Ook nu was brassband Bagger uit Geistingen paraat om deze viering op te luisteren met aangepaste muziek.

Erevoorzitter Nic Merlo hield een openingstoespraak. Hij leidde de drie exposanten in: textielontwerpster Sofie Hermans, juwelenontwerpster Els Louwette en beeldend kunstenaar Ludoo Boonen.

Jos Opdenakker, schepen van cultuur, had lovende woorden voor de drie kunstenaars en voor de GHK De Vreedsel voor dit mooie initiatief.

Pinksterzondag en -maandag was de tentoonstelling toegankelijk voor het grote publiek. Ondanks de hitte en soms dreigende onweerswolken konden de kunstenaars op grote belangstelling rekenen. Ook orgeldraaier Roger Gonnissen kwam voor de nodige animo zorgen.

In het enig mooie kader van het brugwachtershuisje kon je bij een stukje taart of een heerlijke verfrissing genieten van de prachtige omgeving. Voor vele Nederlanders een verrassende kennismaking met dit mooie stukje Lanklaar.

 

toehoorders instrument
ere-voorzitter Nic Merlo kunstenaar Ludoo
juwelen designkousen
juwelen juwelen
orgeldraaier Roger Gonnissen gezellig samen
*******************************************************************************************
Terug naar voorbije activiteiten 2014